Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 40 of 40

Thread: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

  1. #31
    Toymods V8 Member Too Much Toyota CrUZida's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    WA
    Posts
    8,214

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    There was some available with a 4.5, and some lux's with G5x boxes (same speedo gear), but using Toyodiy I have no idea how to find them.
    Peewee
    1985 MZ12 Soarer - 1UZ Powered
    2013 86 GTS

  2. #32
    Gary Motorsport Inc. Too Much Toyota takai's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Victoria
    Posts
    5,543

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Yeah, if you look at ToyoDIY you can find the gear ratios for some cars, and then you can work your way backwards.
    Its a bit of an arseaboutface method though.
    -Chris | Garage takai - Breaking cars since 1998
    Sparky - AE86 IPRA Racer | RZN149 Hilux - Parts and Car Hauler
    I never saw a wild thing sorry for itself. A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself. - D.H.Lawrence

  3. #33
    Forum Member Grease Monkey
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NSW
    Posts
    54

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Ok after a bit of searching through toyoDIY i found a speedo gear that has mark 33:11 for the speedo drive gear. That should match up with my worm gear inside. I'll try putting the correct speedo drive gear in and see if the spring holds. Even if the speedo is working, and out, im sure it will be better than not working at all. Anyone got a 33:11 speedo drive gear? Im probably going to order one and a new clip for the worm gear. Then if i have to pull the box i'll wire in a speedo healer.

  4. #34
    Forum Member 1st year Apprentice
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Western Australia
    Posts
    13

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Found this old thread on Google My speedo wasn't working on my W58 so I pulled the speedo gear out and I could wiggle the worm drive on the out put shaft. It was moving up and down the shaft and rotating on the shaft also! I pulled the gearbox out and the spring clip had lost it's tension. I am guessing you had the same problem! Anyone else experienced this problem? How did you fix it? I am going to pull the back housing off and just squish the spring clip a little bit to see if that re tensions it
    Dave
    TRD all it needs is U

  5. #35
    Toymods V8 Member Too Much Toyota CrUZida's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    WA
    Posts
    8,214

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Just get a new spring clip.
    You don't want to pull the box apart again just because you didn't spent $5 on a new clip!

    And when you put the box back together, make sure you can select all 5 gears and reverse before putting the bolts in there. Its easy to knock the shifter selector.
    Peewee
    1985 MZ12 Soarer - 1UZ Powered
    2013 86 GTS

  6. #36
    Building Corollas Chief Engine Builder Cuzzo's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    NSW
    Posts
    4,628

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Yeah I've got a box which is doing this too. Only above 200kph though.

    Definitely worth a new spring
    KE30 4agte - Bullet - Rick Rolled
    UZX83 1UZ W58- Cruiser - Tow Car - Fun Car
    Quote Originally Posted by -GT- View Post
    You had an oil and plastics engine bay fire, with flames that reached at least to the roof - of course shit got hot, it wasn't burning jiffy firelighters back there.

  7. #37
    Forum Member 1st year Apprentice
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Western Australia
    Posts
    13

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Yeah I don't mind spending the money but it's going to be like a weeks wait to get it here. Was thinking of getting some slow setting super glue and gluing it to the shaft! It's a stupid design really...
    TRD all it needs is U

  8. #38
    Toymods V8 Member Too Much Toyota CrUZida's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    WA
    Posts
    8,214

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    It works well enough for the other 6 million Toyota's out on the road...
    Peewee
    1985 MZ12 Soarer - 1UZ Powered
    2013 86 GTS

  9. #39
    Junior Member Backyard Mechanic
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    QLD
    Posts
    230

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Just some data about where to find different toothed gear combinations for speedo drive according to some sleuthing Ive done on toyot diy. The variation appears to be tyre size as the different chassis have different combos, some repeating for different final drives.

    RA65 33-11 speedo drive for 3.58:1 final drive
    SX80 32-10 speedo drive for 3.9:1 final drive.
    GX80 35-10 speedo drive for 4.3 final drive.
    LX80 32-11 speedo drive for 3.58 final drive.
    RT142 32-11 speedo drive for unknown diff ratio (borg parts not in Partsfan)

  10. #40
    Junior Member Backyard Mechanic
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    QLD
    Posts
    230

    Default Re: W58 speedo drive issue - how the hell do i fix this!?

    Quote Originally Posted by LittleRedSpirit View Post
    Just some data about where to find different toothed gear combinations for speedo drive according to some sleuthing Ive done on toyot diy. The variation appears to be tyre size as the different chassis have different combos, some repeating for different final drives.

    RA65 33-11 speedo drive for 3.58:1 final drive
    SX80 32-10 speedo drive for 3.9:1 final drive.
    GX80 35-10 speedo drive for 4.3 final drive.
    LX80 32-11 speedo drive for 3.58 final drive.
    RT142 32-11 speedo drive for unknown diff ratio (borg parts not in Partsfan)
    A few more enties Ive been collecting from the database.
    MA70 early 35-10 /4.3
    MA70 late 33-11/3.727
    JZA80 NA 33-10 electric/4.083
    JZA 70 33-10/4.1
    GA70 1GFE 32-10 3.909
    GA70 1GGEU 1GGTE 33-9/4.5556
    GZ10 35-10/4.3
    33-10/4.1
    31-10/3.0
    MZ11MZ12 33-11/3.7
    RA63 18RGEU 33-10/4.1
    GA61 32-10/3.9
    35-10/4.3
    33-9/4.556
    34-10/4.3
    TA63 TA64 TURBO 33-10/4.1
    MA61 33-11 AND 31-10 BOTH SUIT 3.7
    LX90 31-10/3.7
    SX60 33-11/3.7
    SX90 32-11/3.583 Can infer the rt142 diff ratio would be also 3.583 from this as thats what its speedo drive suits.

Similar Threads

  1. celsior/ LS400 speedo issue.. URGENT
    By Stomps in forum Tech and Conversions
    Replies: 12
    Last Post: 12-08-2012, 07:08 AM
  2. 1uz celsior autobox need cable speedo drive
    By TurboRA28 in forum Tech and Conversions
    Replies: 23
    Last Post: 22-06-2009, 10:57 AM
  3. jza70 1jz into mz21 speedo issue
    By LeaThaL in forum Tech and Conversions
    Replies: 6
    Last Post: 20-05-2009, 05:34 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •