Results 1 to 9 of 9

Thread: 7AFE Not starting...

  1. #1
    Show Us Your Tints Carport Converter Soarer_D00D's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    NSW
    Posts
    1,330

    Default 7AFE Not starting...

    Hey Guys,

    My cousin is down from QLD, and his 7AFE Holden Nova (Corolla) is not wanting to start. It was running, but he gherni'd the engine whilst the car was turned off, and now fails to start. We have replaced the Dizzy, replaced the factory ECU, and so on and so forth.

    The car is getting spark (We pulled the spark plugs out and connected them to a spark plug, and we could visually see a spark) and there is a strong smell of fuel, so im going tosay that the car is definatly getting fuel. We also hooked up a fue pressure gauge, and it has fuel pressure.

    We also have a 4AFE Dizzy and ECU. Will these work on a 7AFE engine? He wants to drive back to QLD, but we are unable to even get the car running. If someone could help out with some ideas or suggestions, it would be very much appreciated.

    Cheers,
    Shazza.
    Quote Originally Posted by eeeyan View Post
    yeah jump start a planet sort of torque



  2. #2
    Junior Member Carport Converter Dale's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    NSW
    Posts
    1,914

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Do the leads have water in them?

    Check each lead is sparking, pull them out and put them near the strut tower bolts and see if the spark jumps (will probably have to be quite close and you should hear it)

    Did you replace the dizzy cap? or at least take it + the leads off and clear the water out?
    I am the sun

  3. #3
    Show Us Your Tints Carport Converter Soarer_D00D's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    NSW
    Posts
    1,330

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Yeah, we chucked a whole new dizzy and leads on it, and still nothing. It fires using a 4AFE dizzy and ECU, but doesnt start. Sometimes it will start for like 2 seconds running rough as, then just die.

    Could it be that because we're using a 4AFE Dizzy and ECU on a 7AFE?
    Quote Originally Posted by eeeyan View Post
    yeah jump start a planet sort of torque



  4. #4
    Junior Member Carport Converter Dale's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    NSW
    Posts
    1,914

    Default Re: 7AFE Not starting...

    If the plugs all match up it probably isn't that, might be best to change it back to the 7AFE just to see if there's any change now that it's had a chance to dry out... since you swapped the whole dizzy over the timing is probably out, but shouldn't be out enough to stop it running

    Are they air flow meter? Check it hasn't got water in it, same with the air filter
    I am the sun

  5. #5
    GameOn Backyard Mechanic Poggy's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    NSW
    Posts
    239

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Have you checked for codes? the dizzys may be the same but im not sure about the ecu

  6. #6
    Toymods Board Member Chief Engine Builder Hiro's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NSW
    Posts
    3,069

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Quote Originally Posted by Dale
    Are they air flow meter? Check it hasn't got water in it, same with the air filter
    MAP. All A-series EFI engines are MAP apart from some GZEs and silvertop 20Vs.
    AE102 - Charlene the Old Faithful, Reborn
    JZZ30 - Lexi the Spacecruiser, 1JZGTE>>3SGE. 200rwkw, hunting Skylines and n00bs in SS Commodores
    ST162 - Charlie the non-ghey Celica, 3SGE>>4AGE. GOOOOOOOONE
    AE82 - Rosie the Bitsa from Hell, 70.8kw atw. Has been converted into garage space and money at last
    KE55 - Billie the Beast, sadly missed

  7. #7
    Junior Member Automotive Encyclopaedia
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    NSW
    Posts
    989

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Crank angle sensor?

  8. #8
    Toymods Board Member Chief Engine Builder Hiro's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NSW
    Posts
    3,069

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Quote Originally Posted by wa5
    Crank angle sensor?
    Unless it's a DLI model (which is probably isn't), then it doesn't have a crank angle sensor, that's done by the distributor.

    Troubleshooting a 7A which doesn't start is as follows:

    ENGINE HARD TO START OR WILL NOT START"

    Fault in:
    1) Security system. Override and then attempt to restart
    2) ALT or AM1 fusible links. Check/replace
    3) Circuit opening relay or ECu relay. Check/replace
    4) Fuel supply. Test fuel pump + pressure
    5) Engine management wiring. Check wiring + terminals clean and secure, esp. distributor/coil
    6) Ignition coil. Check resistances
    7) Injectors. Test injector circuit
    8) Engine flooded. Use WOT when cranking to clear


    ENGINE STARTS THEN STALLS

    1) Moisture under dizzy cap. Remove & check/replace
    2) Incorrect idle speed. Check for vac leaks
    3) Faulty engine management wiring. See above
    4) Faulty idle speed control valve (ISCV). Check terminal voltages and pin resistances, check connection secure
    5) Fuel supply. See above


    I've got the AE102 service manual in front of me or nearby almost all the time if you need any more info
    AE102 - Charlene the Old Faithful, Reborn
    JZZ30 - Lexi the Spacecruiser, 1JZGTE>>3SGE. 200rwkw, hunting Skylines and n00bs in SS Commodores
    ST162 - Charlie the non-ghey Celica, 3SGE>>4AGE. GOOOOOOOONE
    AE82 - Rosie the Bitsa from Hell, 70.8kw atw. Has been converted into garage space and money at last
    KE55 - Billie the Beast, sadly missed

  9. #9
    Show Us Your Tints Carport Converter Soarer_D00D's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    NSW
    Posts
    1,330

    Default Re: 7AFE Not starting...

    Thanks for your help guys, we replaced the ECU and dizzy, and it fixed it, and he is now on his way back to QLD.
    Quote Originally Posted by eeeyan View Post
    yeah jump start a planet sort of torque



Similar Threads

  1. 7afe Flywheel Bolt PCD
    By Cameron_Datto in forum Tech and Conversions
    Replies: 1
    Last Post: 28-05-2008, 06:29 PM
  2. 7afe h/g vs TRD h/g
    By Mr Revhead in forum Tech and Conversions
    Replies: 13
    Last Post: 13-10-2006, 11:42 AM
  3. 20v problems starting
    By andy in forum Tech and Conversions
    Replies: 8
    Last Post: 28-03-2006, 04:41 PM
  4. 4AGE not starting correctly 5-10 times, then starting correctly?
    By phrostbyte in forum Tech and Conversions
    Replies: 14
    Last Post: 30-01-2006, 05:55 PM
  5. 7AFE performance options?
    By birdie in forum Tech and Conversions
    Replies: 5
    Last Post: 21-12-2005, 04:09 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •