Results 1 to 9 of 9

Thread: Can't get the engine started at every 2nd hot start

  1. #1
    Junior Member Backyard Mechanic
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Perth, WA
    Posts
    442

    Default Can't get the engine started at every 2nd hot start

    i've just completed my wiring and now i run into a new problem. the engine start right up at every first start. the whole system idle smooth and no problem observed. then i shut it off and check couple the datalog i've made. then when i plan to restart it again, the engine simply won't start. i have sparks and fuels, but the starting just don't happen.
    then i pull the fuel pump fuse out and crank the engine, it started right up but dies immediately (as fuel pump is not running). put back the fuse, crank it and it fired up like having a set of new spark plug.
    what would have gone wrong here?
    by the way, my MS2 only control fuel as i run an external ignition system.
    before this the engine run just fine, no problem at all.

  2. #2
    Fuel Economy Warrior Carport Converter Vios-GT_07's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    WA
    Posts
    1,720

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    sounds very familiar to a problem i had, which turned out to be a faulty fuel pump..

    it could also be your engine is flooding? and pulling out the fuse means fuel in the engine is burnt off, then run dry, then it runs properly again... but yea it doesn't explain why it doesn't flood the first time.. hmm..
    Research has shown child in front seat causes accidents, accident in back seat causes child

  3. #3
    Forum Sponsor Conversion King
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    NSW
    Posts
    2,583

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    try trimming the fuel down on cranking as it sounds like its flooding on startup. but check fuel pump control also it may not be firing on the second start up.
    Quote Originally Posted by WHITCHY
    Prefer someone around the Sydney area but will travel a few hours for a good box!

  4. #4
    Forum Sponsor Conversion King
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    NSW
    Posts
    2,583

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    another thing could be a feedback ulse thru the injector which will flood cylinders during shutdown but its not overly common so i didn't think of it straight away.
    Quote Originally Posted by WHITCHY
    Prefer someone around the Sydney area but will travel a few hours for a good box!

  5. #5
    Village Idiot Automotive Encyclopaedia
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Hoppers Crossing
    Posts
    1,130

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    when u get it going does it blow tonnes of black smoke (ie: unburnt fuel)

  6. #6
    Junior Member Backyard Mechanic
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Perth, WA
    Posts
    442

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    yes tons of black smoke.. i think i've fixed the problem but it still very to started up. i just Disable the After Start Enrichment. so far it still starting good all the time, but lazy..

  7. #7
    Village Idiot Automotive Encyclopaedia
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Hoppers Crossing
    Posts
    1,130

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    you don't have a cold start injector which is being pulsed as well as the rest of the injectors perhaps, or, its flooding the engine at shutdown?

  8. #8
    BHGBTDT Domestic Engineer kemicalx's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Victoria
    Posts
    764

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    mm, Kind of sounds like your engine management is running as if every start is a cold start. ie.. it's dumping lots of fuel on startup.. so once it's up to operating temp it floods and probably fouls your plugs.

    *shrugs*

    Do you run an individual cold start injector or does it just trim up your normal injectors for cold starts? Can you specify in your MS2 the cold start fuel trim against coolant temperature points? (i presume you can) if so, what is it set at?

  9. #9
    Junior Member Too Much Toyota oldcorollas's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    sydney
    Posts
    12,494

    Default Re: Can't get the engine started at every 2nd hot start

    you should follow the tuning manual (megamanual)

    get it started, warm it up, then tune the idle areas and low throttle/rpm.
    then turn off and turn the afterstart enrichment for hot.. then let it cool down and do the cold enrichment etc...

    just do it methodically and stop stuffing around

    edit: this is of course assuming you don't have leaking injectors..
    "I'm a Teaspoon, not a mechanic"
    "There is hardly anything in the world that a man can not make a little worse and sell a little cheaper" - John Ruskin (1819 - 1900)

    AU$TRALIA... come and stay and PAY and PAY!!! The moral high horse of the world!

Similar Threads

  1. MA70 --> JZA70 Conversion
    By Lambolica in forum Engine & Driveline Conversions
    Replies: 119
    Last Post: 09-09-2007, 07:39 PM
  2. Turbos 101
    By WeekendWarrior in forum Tech and Conversions
    Replies: 5
    Last Post: 24-01-2007, 07:23 PM
  3. Cooling Systems - Overheating Problems.
    By BrianRA23 in forum Tech and Conversions
    Replies: 4
    Last Post: 24-06-2006, 08:40 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •